maandag 25 juni 2012

Lien Van de Kelder had jazzmuzikante Sofie Dykmans als body double in ‘Zone Stad’

Lien Van de Kelder (28) had jazzmuzikante Sofie Dykmans (37) als body double voor haar blootscenes in het koude water van de kelder in ‘Zone Stad’.
De vrouw die in de politiereeks Zone Stad als body double de plaats innam van actrice Lien Van de Kelder (28) is een jazzmuzikante uit Antwerpen. De negen jaar oudere Sofie Dykmans was de stand-in of vervangster voor Lien Van de Kelder in de scènes waarin het personage van Lien naakt vastgebonden in een onderlopende kelder lag.
De productie vond dat Lien Van de Kelder de naaktscènes beter niet zelfde speelde om geen kou te vatten in de koude kelder en zo de opnames in het gedrang te brengen.
Wie goed heeft gekeken, kon wel zien dat Lien Van de Kelder in een aantal beelden wél naakt in het water lag. Het ging vooral om close-ups van haar gezicht. Voor de ‘echte’ naaktscènes en de gevechten met acteur Koen De Graeve werd een beroep gedaan op de diensten van stand-in Sofie Dykmans.
Vraag is dan ook of de productie geen onverantwoorde risico's heeft genomen, door voor de close up opnames toch Lien Van de Kelder naakt in het koude water te laten plaatsnemen. Ook is niet geweten of de vervangster van de blote Lien Van de Kelder in het water, jazzmuzikante Sofie Dykmans, een kou heeft opgelopen.
De hype over de vermeende naaktscènes van Lien Van de Kelder begon, toen in een trailer van 'Zone Stad'
een vrouw te zien was, naakt op de vloer van een kelder, die opvallend veel gelijkenis toonde met inspecteur Fien Bosvoorde, het personage vertolkt door Lien.
 
Lange tijd bleef onduidelijk of Maarten De Ryck (Koen De Graeve), uiteindelijk ontmaskerd als de keldermoordenaar, Lien Van de Kelder als Fien Bosvoorde probeerde te vermoorden, of was het toch een look-a-like van Lien.
In een bloedstollende scene liet de zogenaamde 'keldermoordenaar' een naakte vrouw vastgebonden achter in een kelder, om vervolgens de kelder te laten onderlopen met water. De blote vrouw ontredderd achterlatend.
'Gelukkig' bleek het om een look-a-like van Lien Van de Kelder als Fien Bosvoorde te gaan, maar later in de aflevering van Zone Stad viel Lien alsnog in handen van de keldermoordenaar. In het zwembad van de kelder werd Lien aan handen en voeten bloot vastgebonden.
Maar wie dacht dat hij hiermee Lien Van de Kelder nu echt naakt had gezien tijdens Zone Stad, komt bedrogen uit. De scène waarin het personage van Lien naakt vastgebonden lag in een kelder, werd dus gespeeld door een stand-in.
De dubbelgangster van Lien Van de Kelder is de 9 jaar oudere jazzmuzikante Sofie Dykmans. Eerder was al bekend geworden dat de productie van de politieserie het een beter idee vond het om de naaktscène in te blikken met een dubbelgangster omdat Lien Van de Kelder misschien wel ziek zou worden door de koude in die kelder.
Dat zou de opnames vertragen, dus werd er gekozen voor een stand-in. Ook Lien Van de Kelder zelf was niet happig om naaktscènes te spelen. In 2008 waren, ook al in Zone Stad, haar blote rug en een borsten te zien. De Vlaamse media hype die daarop volgde, maakt ze waarschijnlijk liever niet nog eens mee.
Lien Van de Kelder moest uiteindelijk toch eventjes naakt in het koude water duiken voor de close-ups van haar personage, de andere bloot beelden werden dus gespeeld door jazzmuzikante Sofie Dykmans.
Stand-in voor Lien Van de Kelder als Fien Bosvoorde in Zone Stad jazzmuzikante Sofie Dykmans verzorgde al meermaals de muzikale omkadering op radio en TV, en ze speelde in de film “The Flemish Vampire” van DJM Works onder regie van R.kan Albay.
Ook kwam Sofie Dykmans op TV in “Zonder handen - Man bijt hond” met haar eigen nummers.
Verder speelde Sofie Dykmans mee in reclamespots voor o.a.:

- JET met producenten Dominique Kools en Simon Claessen

- “Boodschap Zonder Naam”, te zien op TV1

- spot voor “Big Brother” (kanaal II)

- spot Ariel / Twix / Goed Gevoel (VTM, vt4, Vitaya)

Opleidingen
Body double voor Lien Van de Kelder als Fien Bosvoorde in Zone Stad Sofie Dykmans is vooral autodidact op gitaar en actrice van nature uit…
Sofie woonde een jaar in de USA en volgde er een opleiding drama aan de Cornell University.
Ook kreeg ze stemvorming en logopedie van Birgit Van Mol en zangles van Peter De Smet.

Tevens volgde Sofie Dykmans een muziekopleiding aan het J.F Pauly instituut en kreeg zangles van Fons Dingemans.
Met haar band “La Trampa de Venus” stond Sofie op Sfinks Festival, Gulden Ontsporing (AB), de Zomer van Antwerpen, Gentse Feesten, Zomeravonden, voor Promedia, Kabuki events; bouwbedrijf Dillen, kanaal+ ( Red & Blue), op feesten in ‘t Elzenveld, Kasteel Den Brandt, Hilton,…

In 2004 brachten zij ‘n cd uit met eigen nummers in ‘t Italiaans, tango getint en mediterrane sferen, deze cd kreeg veel airplay op Radio 1.
Sofie Dykmans werkte samen met Elektrokid en Serge Ramaekers, schrijft tekst & zanglijn voor techno-muziek.

Sofie zong tex-mex - cajun bij “Les Gazons Bleus” o.l.v. Ralph Samanta.

Ze speelt gitaar en begeleidt Bea Van der Maat in de formatie “White light White heat” (Velvet Underground).

Sofie is zangeres/actrice bij Theater Tol (“Taarten”, “Corazon d’Oro”) voor De Zomer Van Antwerpen, in Nederland op het Oerol festival (Ter Schellingen) en de Boulevard ( Den Bosch).
Ze bracht haar eigen werk – ludiek - in de Theatergarage, Borgerhout en het Ringtheater, Hamme,…
En in 2011 was Sofie Dykmans dus de naakte stand-in Lien Van de Kelder als Fien Bosvoorde in Zone Stad tijdens de afleveringen over de keldermoordenaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten